Sýrárna u Kahanu, Lipová 819/16, Most | +420 721 39 00 19 | SyryProRadost@syrarna-raj.cz | Facebook

VYHAZOVAT SÝR? UŽ NIKDY.

Zbyl vám kousek sýru a nevíte co s ním? Nebo se vám stalo, že sýr ztvrdl a máte pocit, že už nic nevymyslíte, protože nejde ani pokousat a nejraději byste ho vyhodili do koše?

S T O P ! Vyhazovat sýr už nikdy! 

Nikdy by mě to samotnou nenapadlo a musím říct, že je to skvělý nápad. Díky přípravám na degustace, které proběhly koncem ledna, jsem zjistila, že dají se zbytky sýrů dělat hotové zázraky. Ne, že bych dříve nevěděla co se ztvrdlým sýrem, ale zažila jsem jednoduše moment A-HA. A to doslova a do písmene.

sýrové prkénko a čedarové tyčinkyHosté degustace si libovali nad mnou upečenými čedarovými tyčinkami, které byly zařazeny do degustačního menu v rámci sýrového prkénka jako doplněk jen tak na chuť. A tyčinky sklidily úspěch, z čehož jsem měla velikou radost. Je to úplně jednoduchý a tak praktický recept. Při přípravě sýrového pečiva totiž můžete spotřebovat i ty nejmenší kousky tvrdého sýru.

Na tomto receptu oceňuji to, že neplýtváte vyhazováním potravin, uděláte hodně muziky za málo peněz,  jste originální, příprava a pečení zabere pár minut času (což je důležité pro mě) a navíc všechny potřebné suroviny pro upečení tyčinek máte většinou doma k dispozici.

Slíbila jsem, že se podělím o recept, tak jdeme na to.

Co budete potřebovat?sýrové tyčinky s drceným pepřem - ingredience

150g hladké mouky, 1/2 lžičky práškové sladké papriky, špetka (mořské) soli, 100g vychlazeného másla nakrájeného na kostičky, 150g sýru nastrouhaného nahrubo, 2 lžíce rozdrceného černého pepře, 1 žloutek a 2 lžíce vody.

 

 

Jak na to?
sýrové tyčinky s drceným pepřem - přípravaMouku, sladkou papriku a sůl prosejeme do mísy. Přidáme máslo a zapracujeme do mouky (velmi dobře se mi pracovalo s máslem,  doporučuji čerstvé poctivé olešnické máslo). Přidáme sýr a pepř a důkladně promícháme. (pro změnu jsem použila cca 100g parmazánu Grana Padano a kousíček kravské goudy s chilli. Žloutek ušleháme se 2 lžícemi vody a do mísy přidáme tolik směsi, abychom mohli vypracovat těsto.

 

sýrové tyčinky s drceným pepřem - hotové těsto

Utvoříme kouli. zploštíme ji, zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.

 

 

Jdeme péct.

Troubu předehřejeme na 190 stupňů.

sýrové tyčinky s drceným pepřem - příprava těstasýrové tyčinky s drceným pepřem - těsto na proužkyTěsto rozválíme na tenký plát (já měla tak 3-5 mm vysoké to těsto)
a nakrájíme na pruhy jakkoliv dlouhé.  Nerovné konce neodkrajujte – dodávají tyčinkám sympatický vzhled. Pruhy rozložíme na plech na pečící papír.

Pečeme 12-15 minut dozlatova (pozor! hlavně nevyřizujte hovor s kamarádkou nebo tyčinky připálíte jako já :-).

Necháme vychladnout a můžete servírovat. Nejlépe chutnají čerstvé. V dobře uzavřené nádobě vydrží několik dnů (před podáním můžete krátce ohřát v troubě).sýrové tyčinky s drceným pepřem - hotové tyčinky

 

Sýr můžete použít opravdu jakýkoliv. V originálním receptu autorka doporučuje silný a vyzrálý čedar, který máme také v nabídce.

 

 

Přeji vám dobrou chuť, zábavu u pečení a těším se zase brzy naviděnou. S chutí do toho a půl je hotovo.

Krásný den s úsměvem vám přeje Janča

 

Komentáře
  • Zůstaňte s námi

    Chcete vědět o novinkách, dění, akcích, zajímavostech, či našich kulinářských událostech?

  • Kategorie