Sýrárna u Kahanu, Lipová 819/16, Most | +420 721 39 00 19 | SyryProRadost@syrarna-raj.cz | Facebook
Sýrárna u Kahanu, Lipová 819/16, Most | +420 721 39 00 19 | SyryProRadost@syrarna-raj.cz | Facebook
Dny se krátí, listy se za chvíli začnou barvit do hněda a chladné počasí je skoro tu. Máme tady podzim a spolu s ním přichází i všemi očekávaná sezóna burčáku.
Co je to za nápoj…jak se vyrábí… a kde je nejlepší ho zakoupit?
Co je burčák?
Burčák je částečně zkvašený mošt z vinné révy, který je meziprodukt při výrobě vína. Má alkoholové procento 1-10%. Obsahuje mnoho složek dobrých pro zdraví: přírodní cukry, kyseliny, bílkoviny, minerály a vitamíny vhodné na zažívací potíže. A proto je často nazýván jedním z nejzdravějších nápojů.
Jak vzniká?
Burčák vzniká stejně jako ostatní alkohol: kvašením. Šťáva z hroznů obsahuje cukry, které se při kvašení mění na alkohol. Čím déle se nápoj kvasí, tím víc přibývá alkoholu a ubývá cukru. Ovšem pozor! Spolu s alkoholem vzniká i kysličník uhličitý. Čím déle kvašení probíhá, tím víc ho stoupá a pokud nebude mít kudy unikat, klidně roztrhne lahev a cestu ven si prostě najde. A takovýhle výbuch burčáku třeba v autě bych rozhodně nikomu nepřála!
Druhy burčáku
Burčák se dělí podle fáze kvašení na:
Doba na burčák
Pravým burčákem může být nazván pouze výrobek vyrobený z letošních hroznů vinné révy v období od 1.srpna do 30.listopadu. V srpnu ovšem hrozny většinou ještě zralé nejsou, proto můžete sehnat burčák převážně až v září. Pokud uvidíte burčák na prodej už v srpnu tak pozor! S největší pravděpodobností je vyroben z hroznů dovezených ze zahraničí a podle českého vinařského zákona tedy není náš pravý český burčák.
Jak poznám správný český burčák?
Správný burčák má světle žlutou, růžovou nebo červenou barvu podle toho, z jaké odrůdy se vytváří. Nejčastější je burčák světle žlutý z bílé odrůdy, modrá odrůda pak vytváří červenou a růžovou barvu. Burčák je mírně zakalený, ale neměli byste vidět žádné nečistoty a shluky kvasinek. A když si k němu čichnete, ucítíte krásnou hroznovou a ovocnou vůni!
Kde ho koupit?
Správný burčák se vyrábí pouze v České republice. Oblíbený je pak i v našich sousedních státech, ale po světě jinak není moc známý ani rozšířený. Pokud chcete mít jistotu, že jste koupili opravdu kvalitní burčák, jděte rovnou do vinařství. U stánků u silnic, kde burčák rozhodně často najdete, je nápoj vystaven celý den na sluníčku, kvašení probíhá rychleji, a tak si vlastně koupíte spíš víno než burčák.
Přijďte si pro červený i bílý burčák z jihomoravského vinařství Vajbar nebo z českého vinařství Chrámce k nám do Sýrárny U KAHANU.
Ochutnejte, jak je skvělý a osvěžující!
Krásný den s burčákem Vám přeji,
Janča Fišerová