Sýrárna u Kahanu, Lipová 819/16, Most | +420 721 39 00 19 | SyryProRadost@syrarna-raj.cz | Facebook

Sezóna burčáku je tady. Co vše o něm víte?

Dny se krátí, listy se za chvíli začnou barvit do hněda a chladné počasí je skoro tu. Máme tady podzim a spolu s ním přichází i všemi očekávaná sezóna burčáku.

Co je to za nápoj…jak se vyrábí… a kde je nejlepší ho zakoupit?

Co je burčák?

Burčák je částečně zkvašený mošt z vinné révy, který je meziprodukt při výrobě vína. Má alkoholové procento 1-10%. Obsahuje mnoho složek dobrých pro zdraví: přírodní cukry, kyseliny, bílkoviny, minerály a vitamíny vhodné na zažívací potíže. A proto je často nazýván jedním z nejzdravějších nápojů.

Jak vzniká?

Burčák vzniká stejně jako ostatní alkohol: kvašením. Šťáva z hroznů obsahuje cukry, které se při kvašení mění na alkohol. Čím déle se nápoj kvasí, tím víc přibývá alkoholu a ubývá cukru. Ovšem pozor! Spolu s alkoholem vzniká i kysličník uhličitý. Čím déle kvašení probíhá, tím víc ho stoupá a pokud nebude mít kudy unikat, klidně roztrhne lahev a cestu ven si prostě najde. A takovýhle výbuch burčáku třeba v autě bych rozhodně nikomu nepřála!

Druhy burčáku

Burčák se dělí podle fáze kvašení na:

  • sladký – sladká šťáva s malým procentem alkoholu, která je oblíbená hlavně u žen
  • ve varu – poměr cukrů a alkoholu je stejný a vzniká vyvážená chuť
  • po zlomení – v poměru začíná převládat alkohol
  • mydliňák – má ostřejší chuť a málo cukrů
  • mladé víno – téměř čisté víno
Přijďte na burčák k nám do Sýrárny u Kahanu:)

Doba na burčák

Pravým burčákem může být nazván pouze výrobek vyrobený z letošních hroznů vinné révy v období od 1.srpna do 30.listopadu. V srpnu ovšem hrozny většinou ještě zralé nejsou, proto můžete sehnat burčák převážně až v září. Pokud uvidíte burčák na prodej už v srpnu tak pozor! S největší pravděpodobností je vyroben z hroznů dovezených ze zahraničí a podle českého vinařského zákona tedy není náš pravý český burčák.

Jak poznám správný český burčák?

Správný burčák má světle žlutou, růžovou nebo červenou barvu podle toho, z jaké odrůdy se vytváří. Nejčastější je burčák světle žlutý z bílé odrůdy, modrá odrůda pak vytváří červenou a růžovou barvu. Burčák je mírně zakalený, ale neměli byste vidět žádné nečistoty a shluky kvasinek. A když si k němu čichnete, ucítíte krásnou hroznovou a ovocnou vůni!

Červený burčák

Kde ho koupit?

Správný burčák se vyrábí pouze v České republice. Oblíbený je pak i v našich sousedních státech, ale po světě jinak není moc známý ani rozšířený. Pokud chcete mít jistotu, že jste koupili opravdu kvalitní burčák, jděte rovnou do vinařství. U stánků u silnic, kde burčák rozhodně často najdete, je nápoj vystaven celý den na sluníčku, kvašení probíhá rychleji, a tak si vlastně koupíte spíš víno než burčák.

Přijďte si pro červený i bílý burčák z jihomoravského vinařství Vajbar nebo z českého vinařství Chrámce k nám do Sýrárny U KAHANU.

Ochutnejte, jak je skvělý a osvěžující!

Krásný den s burčákem Vám přeji,

Janča Fišerová

Komentáře
  • Zůstaňte s námi

    Chcete vědět o novinkách, dění, akcích, zajímavostech, či našich kulinářských událostech?

  • Kategorie